Ingyenes szállítás 19.000 Ft feletti vásárlás esetén!

ÜDVÖZLÜNK
A NATURKENCE WEBÁRUHÁZBAN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/588-1600

alapok

Néhány alapvető tanács, alapelv, mielőtt belevágsz, mindenképpen olvasd el!

TISZTASÁG, FERTŐTLENÍTÉS

Tisztaság =  mindent fertőtleníteni, ahol, és amivel dolgozol!

Mielőtt hozzákezdesz a kencekeveréshez, alaposan takarítsd ki a konyhát – merthogy ott fogod készíteni, ahol vízcsap és tűzhely van.  Fertőtlenítsd a munkafelületet és az eszközöket, edényeket.  Készíts elő tiszta, forró vasalóval átvasalt textileket, konyharuhát, vagy nagyon jó pl. a (csak erre használt) textilpelenka.  Jól jöhet még néhány steril gézlap is. Az üveg, porcelánedényeket vízzel félig töltve mikróban is lehet sterilizálni, vagy sütőben a legmagasabb hőfokon fél óráig tartani.

Szükséges még fertőtleníteni minden egyebet, kanalakat, tégelyeket, robotgépet, stb. Amit nem tehetsz ki magas hőmérsékletnek, azt alkohollal vagy ecettel kell kezelni. Az előbbi szerencsésebb, mert szagtalan és gyorsan szárad. Vegyél 70% alkoholt (ezt gyógyszertárban lehet recept nélkül, vagy néha a Metró áruházakban) és tedd egy szórófejes flakonba.  Az ecet is jó, de hát ugye a szag…

Néhányak ajánlják a 3%-os hidrogénperoxid használatát is.  Könnyű beszerezni és használni.

A konyha és a munkakörnyezet tisztántartásához kapható pl. a Sonett felületfertőtlenítő folyadéka, bár nem olcsó, de biztonságos öko tisztítószer.

Legyen kéznél egy tekercs papírtörölköző is. Egy kis lapos tálat, tányért is készíts ki a használatban levő kanalaknak, keverőknek. Ez is legyen tiszta!

Amiről el szoktunk feledkezni: a tégelyek, üvegek, tartóedények tisztasága. Ugyanúgy ezeket is fertőtleníteni kell, kiöblíteni vagy kitörölni alkohollal.

Ha nemcsak saját részre készítesz kozmetikumot, hanem másoknak, ajándékba például, még fontosabb a tisztaság betartása. Akkor a hajadat is takard be, és jól jön egy steril gumikesztyű is. 

BIZTONSÁG, SZAVATOSSÁGI IDŐ

A Naturkence webáruházban kapható alapanyagok növényi eredetűek, nem allergének, de egyéni érzékenység természetesen előfordulhat. Ha sok mindenre érzékeny vagy, akkor ismeretlen alapanyag esetén érdemes előbb tesztelned. Ilyenkor csak a legkisebb kiszerelést vedd meg, vagy kérj mintát a bolttól. Készíts olyan hígítást, ahogy a késztermékben fogod használni - olajok esetében töményen is kenheted. A karodon a könyök belső felén, ahol vékony, finom a bőr, pár centit kenj be az anyaggal és kösd át éjszakára egy sebtapasszal.  Reggel nézd meg, ha változatlan a bőröd, akkor nincs gond.  Ha piros, viszket, vagy bumpszli nőtt, akkor gyorsan felejts el azt az alapanyagot.

A kész kozmetikumok biztonságát a lehető legkevesebb, de mindenképpen szükséges tartósítószerek jelentik. Kaphatóak biztonságo, bio kozmetikumokban elfogadott tartósítószerek.

A szavatossági idő megállapítása kényes kérdés. Nézd meg az összetevők lejáratát, ez irányadó lehet, de nyilván csökkenti a keverés, a levegő, a hozzáadott egyebek. Én azt szoktam javasolni, hogy kis mennyiséget kell készíteni, ami max. 3 hónap alatt elfogy, és ezt kis mennyiségű tartósítóval lehet biztosítani.  Hiszen bármikor készíthetsz új adagot.

Fontos biztonsági kérdés, hogy címkézd fel a tégelyt, flakont! Még akkor is, ha csak saját részedre készíted, mert hidd el, egy idő után elfelejted, mi van benne.  Írd rá a szavatossági időt is és az összetevőket is. Így tudod például változtatni, finomítani a recepteket. Mindig jegyezd fel a receptre is, mit változtattál.

Megromlott – nem romlott?

Látható elváltozások

Néha látható elváltozások jelennek meg. Nem minden okoz azonban minőségromlást.

Egyes olajok például hidegben zavarossá válnak. A legjobb minőségű avokádó olaj is hidegben kicsapódhat, vagy a tamanu, neem olaj, ha nem finomított, zavarosnak, trutymósnak tűnik.

Az elszíneződés lehet oxidációs folyamat is, de természetes is (pl. körömvirág olaj) jellemzően macerátumoknál. Ez nem probléma. De ha a krém pár hét múlva színeződik el, jellemzően rózsaszínre, akkor gyorsan a kukába!

Az üledékek a folyósabb, pigment tartalmú krémeknél megjelenhetnek, de ez csak esztétikai hiba, nem rontja a minőséget. Csak fel kell rázni! Ilyen lehet egy napozótej is.

Ha az emulziós krém szétválik olajos és vizes elemre, az nem jó. Nem volt jó a recept, vagy a mérés, keverés. Lehet újat készíteni. Ha már régebben készült, akkorviszont egyértelműen a romlás jele.

A kence viszkozitásának változása a tárolás során normálisnak tekinthető. Általában 24-48 óra alatt nyeri el a végső állagát.


Kellemetlen, vagy avas illat egyértelműen kukát jelent.

 

Mikrobiológiailag stabil a krémem?

Igen, egy csak olajat, vajakat tartalmazó krém lehet tiszta, mert gyakorlatilag tömény zsír, amiben nem marad meg baci. 

Egyébként nagyon nehéz otthoni körülmények között biztosítani a kellő tisztaságot. Ezért kell tartósítószer, még ha kevés is, a saját keverékekbe is. 
A hidrosolok (virágvizek) esetén fokozottan ügyelj, mert a jó minőségűben nincs tartósítás. Ezért inkább permetezd, ne érj bele.

Összefoglalva: vannak stabil, hosszú élettartamú anyagok, ilyenek az egyes olajok, vajak. Minél több van ezekből a krémben, annál hosszabb a szavatossága. Ha teszel hozzá vizes kivonatot, növényeket, egyéb hatóanyagokat, azzal jobb lesz a kence, de rövidebb a szavatossága. Ne készíts egyszerre nagy mennyiséget, mert azért pici konzerválószerrel pár hónapig eláll minden. Vagy ajándékozd el. 

FELSZERELÉS

Kezdetben nincs szükség semmilyen extra bevásárlásra, egy átlagos konyhában fellehető eszközökkel elkészíthető az első egyszerűbb testvaj, olajkeverés, tonik. Ha felfedezted ezt a csodás világot, úgyis beszerzed majd ami szükséges.

Mérés: kezdetben elég egy kanál, vagy egy kis pohár. Az egyszerűbb krémeknél, amelyek csak olajokat, vajakat tartalmaznak, az arányok fontosak. Jó ha van egy konyhai mérleg, ez általában 1 gramm beosztású. Ha később összetett, több hatóanyagot tartalmazó emulziós krémet csinálsz, jól jöhet egy 0,1 g beosztású mérleg. Praktikus egy kanalas digitális mérleg.

Hőmérséklet mérése: jó a folyadék-hőmérőt használni, de el lehet boldogulni anélkül is. Annyira melegíts csak, amíg megolvad egyneműre az alapanyag, és a kezedre cseppentve picit melegebb, mint a testhőmérsékleted, de nem éget. Így nem károsodik a hatóanyaga, de még elegyedni fog. Szappankészítéshez viszont nélkülözhetetlen a hőmérő!

Keverés: számtalan eszközzel lehet keverni a krémeket, kis kézi habverővel, kanállal, robotgéppel, mixerrel. Jól bevált és filléres eszköz a tejhabosító. Lényeges, hogy ne legyen nagy fordulatszáma, mert akkor sok levegő megy be a krémbe. Ezért lebeszéllek a merülő mixer használatáról. Szerintem az elektromos habverő használata, csak az egyik keverővel a legjobb.  Még néhány tisztántartható, sterilizálható evőkanál, keverőkanál kell.

Edények: szinte mindenütt szerepelni fog a vízfürdő. Ehhez szükséges egy lábas, amiben a víz van és egy rá illő üveg vagy porcelán tál, amiben a vaj, olaj melegszik. Így nem éri közvetlenül a hő, csak a vízgőz, és óvatosan és biztonságosan felolvasztható. Van, aki a vizes lábosban egy üvegben olvasztja fel az anyagokat. Ez is jó, különösen ha később erőteljesen keverni kell, mert nem fog szanaszét fröcskölni. Az üveg lehet főzőpohár, de tökéletesen megfelelő a befőttes üveg is. A méretre figyelj oda, elég hely legyen a keveréshez, de ne legyen túl nagy. Na és mindenből kettő kell, mert az emulziós krémeknél a vizes és az olajos fázist is melegíteni kell.

Tégelyek, csomagolások: lehet kapni szebb vagy egyszerűbb tégelyeket, flakonokat gyógyszertárban vagy webshopokban. Jobban szeretek üveget használni, de a gyógyszertári műanyag sem mérgez meg. Akinek kisbabája van, kiválóan újrahasznosíthatja a bébiételes üvegeket. A régi krémes tégelyeket is felhasználhatjuk. Üres címkéket ne felejts el venni a papírboltban hozzá.