Ingyenes szállítás 19.000 Ft feletti vásárlás esetén!

ÜDVÖZLÜNK
A NATURKENCE WEBÁRUHÁZBAN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/588-1600

krémkészítés

KRÉMKÉSZÍTÉSI  ALAPOK

Alapvetően kétféleképpen lehet a kozmetikumokat elkészíteni. Az egyszerűbb a csak olajakat, vajat tartalmazó, vízmentes krém. A 2. már bonyolultabb, víz vagy más folyadéktartalmú készítmény. Ezért ez komplexebb feladat, emulgeátor, tartósítószer, sűrítőanyag és más érdekesség is kell bele. Nézzük a két módszert részletesen:

OLAJ ÉS/VAGY VAJTARTALMÚ KOZMETIKUMOK KÉSZÍTÉSE

TEST- ÉS ARCÁPOLÓ VAJAK, AJAKBALZSAMOK

Kezdő kencekeverők kedvence. Nem tartalmaz csak növényi olajat, vajat, így sokáig eltartható, nem kell bele tartósítószer. Ezért elég vastag, tömény krém, inkább testápolónak szokták használni, esetleg nagyon száraz arcra.

Felszerelés:  egy lábos, egy hőálló üvegtál vagy kancsó, főzőpohár, keverőkanál

Elkészítése:

1. Szükség lesz egy edényre, amiben vizet melegíthetsz. Ez lesz a vízfürdő, ugyanis közvetlenül nem lehet az alapanyagot melegíteni, mert tönkremegy. A legegyszerűbb, ha keresel egy ráillő üveg, hőálló üveg tálat. Az edénybe vizet töltesz és ha az forr, csak a gőz éri a tál alját, így biztonságosan és lassan megolvad a vaj.

2. A másik módszer, ha egy főzőpohárba, befőttesüvegbe, pyrex kancsóba vagy akár egy üveg kávékiöntőbe teszed az olajos részt, és ezt teszed a vizes lábasba. Figyelj arra, hogy legalább 3 ujjnyi víz legyen a lábasban.

3. Mérd ki a hozzávalókat. Miután ez nem olyan kényes és fontos, mint az emulziós krémeknél, nem szükséges nagyon pontosan mérni. Azaz figyelj az arányokra, de ha nincs precíziós mérleged, akár kanállal is adagolhatod a hozzávalókat.

4. A melegítést a nem hőérzékeny anyagokkal kezd, mint a méhviasz, ha van a keverékben. Ha nincs, a kakaóvajjal, ha az sincs, akkor az olajjal, ha nem hőérzékeny. Ha igen, akkor marad a többi vaj, olaj. Lényeg, hogy csak a minimális mértékig melegítsd a keveréket, annyira hogy felolvadjon a vaj és homogén legyen.

5. Most jön a keverés. Ha csak egyszerű testvajat, tömböt vagy ajakbalzsamot készítesz, nem kell nagyon ragozni, keverd pár percig és most tedd bele az illóolajat, hőérzékeny olajokat. Máris lehet adagolni a tégelyekbe, tartókba. Hűtőszekrényben hűtsd le, gyorsan.
Ha finomabb testvajat szeretnél, akkor érdemes a kihűlésig kevergetni, de szerencsére nem folyamatosan. Tedd 5 percre az edényt a mélyhűtőbe, majd vedd ki és keverd erőteljesen 2 percig. Ismét hűtő – ismét keverés. Ezt ismételd egy párszor, amíg szoba-hőmérsékletű lesz a massza. Az utolsó keverésnél tedd bele az illóolajakat. Ennek az előnye, hogy gyorsan lehűl a vaj, és az egyes összetevők különböző olvadáspontja – vagy inkább hűléspontja miatt nem lesz ikrás, grízes a produktum. Ne felejtsd a mélyhűtőben!

EMULZIÓS KRÉMEK KÉSZÍTÉSE

    Az emulziós krém készítése a haladó kencekeverő mestermunkája lesz. Miért emulziós krém?  Mert  ez a krém vagy lotion nemcsak olajos- vajas alapanyagokat tartalmaz, hanem vizes anyagokat is. Ez lehet víz, virágvíz, vizes kivonat, tea, gyógynövények vizes oldata. A kettő viszont nem keveredik önként, kell valami, ami összeköti őket. Ez az emulgeátor.

Az emulgeátorok természetes, vagy vegyi anyagok, amelyek a víz és olaj keveredését segítik. Tulajdonképpen karonfogja egyik oldalon a vízmolekulát, másik oldalán az olajmolekulát és így sétálnak tovább... A legjobb természetes emulgeátor a tojássárga, pontosabban annak lecitin tartalma. Gondolj például egy tortakrémre, mártásra pl., amit a tojássárgája fog össze. De ezt nem tudjuk kencékbe használni, mert igen hamar megromlik. Ezért kell nekünk más természetes, vagy kevésbé természetes anyag.

Az emulziós krémekbe a vizes anyagok miatt mindig kell tartósítószer is, kivéve ha 1 hét alatt elhasználod.

Az emulziós krémek két vagy három fázisból állnak. Az I. fázis az olajos fázis, a  II. a vizes fázis, a  III. fázis az ún. hidegfázis. Azaz, ha már testhőmérsékletűre hűlt a krém, akkor következik. Ide tartozik a legtöbb aktív hatóanyag, mert ezek hőérzékenyek, a vitaminok, az illóolajok és néhány tartósítószer.

Elkészítése nem bonyolult, néhány szabályt azért be kell tartanunk.

Felszerelés: két edény és főzőpohár (tál) a két vízfürdőhöz, keverőkanál, mérleg, robotgép vagy más keverőeszköz

1. Mérd ki a hozzávalókat a recept szerint a lehető legpontosabban. Legalább két edény szükséges a vízforraláshoz, mert két főzőpohárban, külön kell melegíteni a két fázist. Az egyik pohárba mérd ki az hőálló olajat, emulgeátort, konzisztencianövelőt, majd később ebbe teszed a vajat.  Mérd ki a vizes fázist is a másik pohárba.

2. Melegítsd fel a két edényben a két fázist.  Vedd le a tűzről, ha már látod, hogy kezd olvadni az emulgeátor. Most add hozzá a sheavajat, kakaóvajat, egyéb növényi vajat. Vigyázz, mert ha nagyon meleg, pl. a kakaóvaj később kikristályosodik. Olvadjon fel homogénné az olajos-vajas keverék, de óvatosan, ne legyen túl meleg, de hideg sem. Jó, ha van hőmérőd, de anélkül is működik a dolog. Lényeg, hogy csak a legszükségesebb mértékben melegítsünk, de minden olvadjon fel. Cseppents a kézfejedre és ha jó meleg, de nem éget, akkor jó.

3. Ha kb. egyforma hőmérsékletű, és elolvadt minden, az olajos keveréket kezd el keverni mixerrel, habverővel és lassan adagold hozzá a folyadékot. Ha jól csináltál mindent, hamar krémesedik a massza. Keverd, amíg langyos nem lesz. 

4. Gyorsíthatod, ha egy tál hideg vízbe teszed.

5. Ha már langyos, kb. testhőmérsékletű, hozzáadhatod a hőérzékeny anyagokat, azaz a III. fázist. Ilyen a legtöbb aktív hatóanyag, mint hialuronsav, Q10, egyes magolajok, mint a feketeribizli, uborka, vadrózsa, gránátalma. A terméktájékoztatókban általában szerepel, hogy melegíthető-e vagy sem.

Most kerülhet bele az E vitamin, C-vitamin és az illóolajok.

6. Egyes tartósítószereket szintén a hideg fázisban szoktuk használni. Ilyen a Biokons, grapefruit kivonat, Cosgard. Más tartósítószereket a vizes, vagy olajos fázisban kell adagolni. Ezt is mindig megtaláljuk a termékinformációknál.

7. És már készen is van a krém! Csak annyi a teendő, hogy az előkészített tégelyekbe töltsd és felcímkézd. Ne felejtsd el a címkére írni a készítés dátumát, a legfontosabb alapanyagokat felsorolni. A receptre is jegyezd fel, miből mennyit használtál (néha kicsit többre sikerül ez vagy az).  Tedd hidegre és általában másnap, harmadnap nyeri el a végső állagát a krém.  Addig kiderül az is, ha elrontottuk:

GYAKORI PROBLÉMÁK

Túl híg, nyúlós a krém? valószínűleg kevés volt az emulgálószer, vagy nem a receptben megadott fajtát használtad. Ezen utólag már nehéz segíteni, de nem probléma, lehet használni így is.

Túlságosan sűrű, vastag lett a krém? akkor viszont sokat használtál az emulgálószerből, méhviaszból, vagy sok a növényi vaj benne. Ezen már lehet segíteni, meleg vizet vagy hideg aloe gélt keverj bele erőteljesen, amíg jó nem lesz az állaga.

A krém színe megváltozik a kihűlés után? Ha virágvizet használtál, vagy növényi extraktumokat, vitaminokat, illóolajat, ez néha előfordulhat. Ez nem veszélyes, semmi gond, nyugodtan használhatod.

Néhány hét múlva megváltozik a színe? ez viszont már veszélyes. Ez azt jelenti, hogy baktériumok, gombák szaporodtak el benne, tipikusan a vizes fázist tartalmazó krémekben. Nem tartottad be a higiéniai szabályokat, vagy kevés tartósítószert használtál – vagy túl sokáig tároltad a krémet. Ha nem vagy biztos a kezdeti krémekben, inkább tartsd hűtőben. Ezt pedig dobd a kukába.