Ingyenes szállítás 19.000 Ft feletti vásárlás esetén!

ÜDVÖZLÜNK
A NATURKENCE WEBÁRUHÁZBAN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/588-1600

macerátum

EXTRAKTUMOK, TINKTÚRÁK KÉSZÍTÉSE

 

Nagyon egyszerű, igazából csak idő kell hozzá, és bármilyen gyógynövényből készülhet otthon is tinktúra. Házilag alkoholos kivonatokat tudunk készíteni.

Felszerelés: kávédaráló, jól záródó steril üveg, alkohol, ecet, gyógynövényi részek

Elkészítése: a kiválasztott növény legyen teljesen vízmentes. Ha nem szárított növény, hanem frissen szedett, akkor mossuk meg és hagyjuk egy napig kókadni, száradni egy papírtörölközőn. Ha gyökeret használunk (pl. nadálytő, édesgyökér, mályva), azt aprítsuk fel a kávédarálóval. Egyéb részek, levelek, virágok, hajtáscsúcsok, hagymák is legyenek aprók. Tegyük steril üvegbe – kiváló a befőttesüveg erre. Most öntsük le alkohollal, hogy jól ellepje. Az alkohol lehet vodka, tiszta szesz, esetleg erős házi pálinka, de az nagyon szagos lehet.  Tegyük világos, nyugalmas és meleg helyre 4-6 hétre. Hogy mennyi időre, azt a növény határozza meg. Ha például medvehagyma cseppet készítünk, az akár 1 évig is állhat így, mert a hagymának idő kell. Kis virágszirmoknak elég 4 hét is. Látszik egyébként, hogyan színesedik az alkohol.

Néha ecetet is lehet használni alkohol helyett:

Nagyanyám receptje zsíros bőrre: 1:1 arányban borecet és víz keverékben vegyesen rozmaring, zsálya, borsmenta, kamilla áztatásával készült tonik.

Miből készülhet tinktúra?

Kozmetikumokban ritkán használunk alkoholos kivonatokat, de ilyenek lehetnek a tonikok, lemosók, after shave-k.  Egy nagy kivétel van, mégpedig a gyógykenőcsök. Ezekbe kerülhet körömvirág, fekete nadálytő, árnika virág, cickafark, kamilla, stb. Keverni is lehet a növényeket, tehát többfélét áztatni együtt.

Néhány esetben bort is lehet használni, ekkor gyógybort készíthetünk, például galagonyából, rozmaringból, csipkebogyóból vagy tormából. Nagyon finomak, de a hatóanyagok miatt csak módjával fogyasztani!

 

OLAJOS KIVONATOK KÉSZÍTÉSE (macerátumok) 

  Ugyanúgy készítjük elő, mint az alkoholos kivonatot, de ezt olajjal öntjük fel. A legjobb a kukoricacsíra olaj, ami semleges illatú, nem drága, könnyű és jól felveszi a hatóanyagokat. Szoktak még napraforgó, olíva vagy GMO-mentes szójaolajat is használni. Ha nagyon finomat szeretnél, akkor a mandulaolaj a jó választás. Kb. 10 g szárított virágra lehet 100 g olajat önteni, vagy ami jól ellepi.Most is ügyelni kell, hogy teljesen vízmentes, száraz legyen a növény. Ha nem szárított, akkor egy napig hagyjuk papírtörölközőn száradni. Különben könnyen megromlik, megbuggyan az olajban. Ugyanúgy állni hagyjuk 4-6 hétig.

  Szokták ajánlani gyorsításra a melegítést. Nagyon alacsony hőfokon pár óráig kell melegíteni az olajos keveréket. Én ezt ritkán szoktam javasolni, csak ha tényleg SOS kell.  Egyrészt otthoni, konyhai körülmények között nehéz az állandóan alacsony hőfokot biztosítani, másrészt szerintem romlik ezzel is a hatóanyag, vitamin és egyéb tartalom. Meg lehet próbálni sütőben alacsony hőfokon kb. 2 órát melegíteni. De ha gyorsan kellene valami, és nyáron nem gondoskodtunk róla,  egyes növényekből jó minőségű olajat találhatsz a bioboltokban (vagy a Naturkence webáruházban).

Az olajos macerátumokat nagyon gyakran használjuk a kencekeverésben. Sok növényi alapanyagot nem is lehet másképpen feldolgozni.

Klasszikus a körömvirág, orbáncvirág, sárgarépa, százszorszép, de még rózsás olaj is lehet rózsaszirmokból. De ez nem tévesztendő össze a valódi rózsa illóolajjal!

Manapság már Magyarországon is kapható jó pár ayurvedikus gyógynövény – amit Indiában már évezredek óta használnak. Amla, neem, brahmi, shikakai, tulsi - ezek főleg hajápolásra, hajszínezésre vagy hajmosásra valók, de néhány ezek közül a bőrápolásban is érdekes. Por alakú, ami sem ízben, sem olajban nem oldódik, ezért csak  vizes vagy olajos macerátumot lehet készíteni belőle. Előnye, hogy elég 24-48 óra az áztatáshoz.

Olajos kivonat esetén 10 g gyógynövényporhoz 100 ml olajat, vizes kivonat készítésekor 10 g porhoz  90 ml vizet számítunk.

További információkat itt találsz:   https://naturkence.hu/ayurvedikus__gyogynovenyek    

http://naturkence.blog.hu/2013/07/09/gyogynovenyes_tinkturak_extraktumok_keszitese

http://naturkence.blog.hu/2013/05/29/gyogynovenyes_olajok_keszitese

http://naturkence.blog.hu/2013/05/29/koromvirag_olaj_arnika_olaj_rozsas_olaj_keszitese

http://naturkence.blog.hu/2013/06/02/gyogynovenyes_elsosegely_olaj