Ingyenes szállítás 19.000 Ft feletti vásárlás esetén!

ÜDVÖZLÜNK
A NATURKENCE WEBÁRUHÁZBAN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/588-1600

Bio Blog

Nátrium hidroxid használata

2019.04.08 19:42

A nátrium-hidroxid marószóda, marólúg, maró nátron néven is ismert. A szappankészítés nélkülözhetetlen alapanyaga.

Otthoni, natúr szappan készítéshez használható anyag, mely vízben oldódva erősen lúgos oldatot képez. A vegyiparban savak semlegesítésére használják. A tégelybe töltött nátrium-hidroxid gyöngy vagy pehely formájú. A gyöngy forma kezelhetőbb és könnyebben mérhető, mint a pehely.

 

Mi az a nátrium hidroxid?

Lassan már mindent önállóan, saját kezűleg fogunk előállítani, így biztosak lehetünk abban, hogy mit tartalmaz. Legalábbis ami a szappanokat, kozmetikumokat és háztartásban előforduló mosó- és tisztítószereket illeti. A saját készítésű szappan előnyei cáfolhatatlanok. Szappanozásra fel! Muszáj tehát tudnunk mivel dolgozunk.

 

A nátrium-hidroxid (NaOH), más néven lúgkő, marónátron, nátronlúg, marószóda, zsírszóda vagy marólúg. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A XVIII. század előtt ez volt a legelterjedtebb lúg. Először 1736-ban egy francia tudós, Henri Louis Duhamel du Monceau nevezte nátrium-hidroxidnak.

A vegyiparban erős bázikus tulajdonsága miatt széleskörűen felhasználják, főleg a textil- és papiriparban, a szappanok és mosószerek gyártásában.

 

A naturkence.hu oldalon minden adott ahhoz, hogy saját szappant készítsünk. A nátrium hidroxid mikro gyöngyös formátumban, és 500 grammos valamint 1000 grammos kiszerelésben kapható.

A mikro gyöngy forma miatt könnyebben adagolható, kezelhető.

 

Nátrium hidroxid használata

Tárolása fénytől és melegtől védett helyen.

Alumíniummal együtt tárolni szigorúan tilos!

 

Figyelem: a szilárd, vagy tömény oldatban lévő nátrium-hidroxid égési sérüléseket, maradandó sebeket, hegeket, valamint vakságot okozhat. Vízben történő oldása erősen exoterm folyamat, a felszabaduló hő égési sérülést, vagy gyúlékony anyagok belobbanását eredményezheti.

Használata során mindenképp viseljen gumikesztyűt és védőszemüveget. A bőrrel (szemmel) érintkező kristályok erősen maró hatásúak.

 

Összegezve, a házi szappankészítés fontos és könnyű. A szappankészítés fontos alapanyaga a nátrium hidroxid. A tárolása és használata során legyünk óvatosak és körültekintőek!

 

Fordulj hozzánk bizalommal bármilyen kérdés esetén:

Telefon: +36 20/588 1600

Email: naturkence@naturkence.hu