Ingyenes szállítás 19.000 Ft feletti vásárlás esetén!

ÜDVÖZLÜNK
A NATURKENCE WEBÁRUHÁZBAN!

Kérdésed van? Hívj minket! +36-20/588-1600

Emulgeátorok

 


15termék 1515
15termék 1515

EMULZIÓS KRÉMEK KÉSZÍTÉSE

Az emulziós krém készítése a haladó kencekeverő mestermunkája lesz. Miért emulziós krém? Mert ez a krém vagy lotion nemcsak olajos - vajas alapanyagokat tartalmaz, hanem vizes anyagokat is. ez lehet víz, virágvíz, vizes kivonat, tea, gyógynövények vizes oldata. A kettő viszont nem keveredik, kell valami, ami összeköti őket. Ez az emulgeátor., amiről már olvastál előbb.

Az emulziós krémek két vagy három fázisból állnak. A könyvben mindig az I. fázis az olajos fázis. A II. a vizes fázis. A III. fázis az ún. hidegfázis. Azaz, ha már testhőmérsékletűre hűlt a krém, akkor következik. Ide tartozik a legtöbb aktív hatóanyag, mert ezek hőérzékenyek, a vitaminok, az illóolajok és néhány tartósítószer.

Elkészítése nem bonyolult, néhány szabályt azért be kell tartanunk.

Felszerelés: két edény és főzőpohár (tál) a két vízfürdőhöz, keverőkanál, mérleg, robotgép vagy más keverőeszköz

Mérd ki a hozzávalókat a recept szerint a lehető legpontosabban. Legalább két edény szükséges a vízforraláshoz, mert két főzőpohárban, külön kell melegíteni a két fázist. Az egyik pohárba mérd ki az olajat, emulgeátort, konzisztencianövelőt, majd később ebbe teszed a vajat. Mérd ki a vizes fázist is a másik pohárba.
A vízfürdőt már biztosan ismered. Egy kis edényben, lábosba vizet töltesz, kb. félig érjen majd a pohárnak. Ebbe tedd a főzőpoharat és kezd melegíteni.
Van, aki tálat szeret használni, olyan méretűt, ami befedi a vizes edényt. így csak a gőz éri a tál alját. Ez a módszer is jó, de ha később mixert használsz, akkor az kicsapkodhatja az olajos keveréket.

Melegítsd fel a két edényben a két fázist. Kezd a méhviasszal, majd később hozzá lehet tenni a többi vajat, olajat. Vedd le a tűzről, ha már látod, hogy kezd olvadni az emulgeátor. Most add hozzá a sheavajat, kakaóvajat, egyéb növényi vajat. Vigyázz, mert ha nagyon meleg, pl. a kakaóvaj később kikristályosodik. Olvadjon fel homogénné az olajos-vajas keverék, de óvatosan, ne legyen túl meleg, de hideg sem. Jó, ha van hőmérőd, de anélkül is működik a dolog. Lényeg, hogy csak a legszükségesebb mértékben melegítsünk, de minden olvadjon fel.
Ha kb. egyforma hőmérsékletű, és elolvadt minden, az olajos keveréket kezd el keverni mixerrel, habverővel és lassan adagold hozzá a folyadékot. Ha jól csináltál mindent, hamar krémesedik a massza. Keverd, amíg langyos nem lesz.
Gyorsíthatod, ha egy tál hideg vízbe teszed.
Ha már langyos, kb. testhőmérsékletű, hozzáadhatod a hőérzékeny anyagokat, azaz a III. fázist. Ilyen a legtöbb aktív hatóanyag, mint hialuronsav, Q10, egyes magolajok, mint a feketeribizli, uborka, vadrózsa, gránátalma. A terméktájékoztatókban általában szerepel, hogy melegíthető-e vagy sem.
Most kerülhet bele az E vitamin, C-vitamin és az illóolajok.

Egyes tartósítószereket szintén a hideg fázisban szoktuk használni. Ilyen a Biokons, grapefruit kivonat, Cosgard. Más tartósítószereket a vizes, vagy olajos fázisban kell adagolni. Ezt is mindig megtaláljuk a termékinformációknál.
Ezért a recepteknél ez nem szerepel külön. Mindenkinek előbb - utóbb meg lesz a kedvenc tartósítószere úgyis, és azt fogja használni. A leírásoknál csak annyit találsz majd, hogy tartósítószer (a gyári előírás szerint használva).

És már készen is van a krém! Csak annyi a teendő, hogy az előkészített tégelyekbe töltsd és felcímkézd. Ne felejtsd el a címkére írni a készítés dátumát, a legfontosabb alapanyagokat felsorolni. A receptre is jegyezd fel, miből mennyit használtál (néha kicsit többre sikerül ez vagy az). Tedd hidegre és általában másnap, harmadnap nyeri el a végső állagát a krém. Addig kiderül az is, ha elrontottuk: